ABD Türkiye'ye yaptırım kararı aldı

 

state.gov | ABD Dışişleri Bakanlığı, S-400 füze savunma sistemi alarak Rus silah ihracat şirketi Rosoboronexport ile önemli seviyede bir işlem işlem gerçekleştirmesi sebebiyle, CAATSA yasası kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı'na (SSB) yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Yapılan açıklamada söz konusu yaptırımlar dahilinde, SSB'nin tüm ABD ihracat lisans ve yetkilerine yasak getirileceği, SSB başkanı İsmail Demir ve başkanlığın diğer görevlilerine yönelik vize kısıtlaması uygulanacağı ve ABD'deki varlıklarının dondurulacağı belirtildi.

Açıklamada, "S-400 alımının ABD askeri teknolojisi ve personelinin güvenliğini tehlikeye atacağı, Rus savunma sektörüne önemli bir kaynak girişi sağlayacağı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve savunma sanayiini Rus erişimine açacağı birçok kez en yüksek Türk makamlarına bildirildi. Türkiye, savunma gereksinimlerini karşılayacak NATO ile uyumlu alternatif sistemlerin bulunmasına rağmen, S-400 alımı ve test faaliyetlerine devam etme kararı aldı. Bu karar, Türkiye’nin F-35 Müşterek Taarruz Uçağı ortaklığının askıya alınmasıyla sonuçlandı." denildi.

ABD'nin, Rusya’nın savunma ve istihbarat kurumlarıyla yapılan üst düzey ticari işlemlere göz yummayacağı belirtilirken S-400 sorununu ABD ile koordineli olarak çözmek için çağrı yapılarak, "değerli bir müttefik ve bölgesel güvenlikte önemli bir ortak olan Türkiye'yle S-400 engelini bir an önce ortadan kaldırıp onlarca yıllık verimli savunma sektörü işbirliğine devam etmek" istendiği ifade edildi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar